Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Trapeze (1956)

Trapeze (1956)
Βαριετέ



Σκηνοθεσία: Carol Reed

Σενάριο: Max Catto, Liam O'Brien,

James R. Webb, Ben Hecht, Wolf Mankowitz

Είδος: 1956, Drama

Διάρκεια: 01:45

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Burt Lancaster: Mike Ribble

Tony Curtis: Tino Orsini

Gina Lollobrigida: Lola

Katy Jurado: Rosa O'Flynn

Thomas Gomez: Bouglione


Μπορεί η συγκεκριμένη ταινία να μην περιλαμβάνεται στις διάφορες λίστες αξιόλογων ταινιών, είναι όμως μία ταινία που μας είχε φέρει σε ντελίριο ως πιτσιρικάδες!
Η λέξη trapeze σημαίνει τη μπάρα που κρέμεται από σχοινιά, το εργαλείο κυρίως των ακροβατών. Ψάχναμε και βρίσκαμε παρόμοιες μπάρες, τις δέναμε και κρεμόταν κάτω από μία σιδεριά, και σαν μαμουδάκια προσπαθούσαμε να επαναλάβουμε τα ακροβατικά κόλπα που είχαμε δει στην ταινία!
Η ταινία λοιπόν "Trapeze" ασχολείται με την ιστορία δύο ακροβατών. Ο ένας είναι ο παλαίμαχος Μάικ Ριμπλ (Burt Lancaster) που τραυματίστηκε επιχειρώντας την τριπλή τούμπα  και τώρα δουλεύει ως βοηθός ακροβατών. Κάτι σαν βαστάζος ενεργών καλλιτεχνών σε διάσημο τσίρκο του Παρισιού. Ο άλλος είναι ο νεαρός Τίνο Ορσίνι (Tony Curtis) που έχει μεγάλο ταλέντο και όρεξη για δουλειά. Θέλει να πείσει τον Ριμπλ να γίνει ο δάσκαλός του ώστε να επιχειρήσει κι αυτός την τριπλή τούμπα, την οποία έχουν πετύχει μόνο έξι άτομα στον κόσμο όλα τα χρόνια.


Τη μεταξύ τους επαγγελματική σχέση θα προσπαθήσει να επωφεληθεί η Λόλα (Gina Lollobrigida) και να γίνει διάσημη ως η τρίτη της παρέας.


Στην αρχή θα την πέσει στον Ριμπλ ο οποίος όμως θα τη διώξει κακήν κακώς. Μετά θα φλερτάρει το νεαρό Ορσίνι, ο οποίος θα δαγκώσει τη λαμαρίνα και θα γίνει το σκυλάκι της, καταφέρνοντας να διαλύσει τη φιλία τους και να φτάσει στο τσακ να διαλύσει την καριέρα τους από τον εγωισμό της και μόνο.


Ο Burt Lancaster στην ταινία αυτή βρίσκεται στο στοιχείο του διότι ξεκίνησε την καριέρα του ως ακροβάτης σε τσίρκο και λόγο τραυματισμού του το γύρισε στην ηθοποιία. Σε πολλές σκηνές μάλιστα επάνω στην μπάρα είναι ο ίδιος και όχι κάποιος που τον ντουμπλάρει.
Επειδή ασχολούμαι με μετάφραση μεσότιτλων και ταινιών του βωβού κινηματογράφου, όταν ασχολήθηκα με την Γερμανική ταινία Variété (1925), ξενέρωσα κάπως διότι διαπίστωσα ότι το σενάριο της ταινίας αυτής είχε εμπνεύσει και την ταινία Trapeze!

Πάντως ανεξάρτητα από όλα αυτά, ανεξάρτητα και αν δεν είστε νοσταλγός αυτής της ταινίας να καθίσετε να την δείτε. Τα θεαματικά ακροβατικά της υπό την μαγευτική μουσική επένδυση με μελωδίες του Γιόχαν Στράους, θα σας ηρεμίσουν και θα ευχαριστηθείτε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου