Σάββατο 4 Απριλίου 2015

The Last Temptation of Christ 1988

The Last Temptation of Christ 1988
Ο Τελευταίος Πειρασμός 




Σκηνοθεσία: Martin Scorsese
Σενάριο: Paul Schrader, από το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη
Μετέχουν: Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey
Διάρκεια: 164 λεπτάΒαθμολογία: 7,6


To 1951 o Νίκος Καζαντζάκης ξεκινάει να γράφει τον Τελευταίο Πειρασμό. 37 χρόνια αργότερα η Barbara Hershey πείθει τον Martin Scorsese να το μεταφέρει στον κινηματογράφο. Το αποτέλεσμα είναι ίσως η πιο ειλικρινή αναπαράσταση της ζωής του Ιησού και ταυτόχρονα μια από τις σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.
Την μουσική της ταινίας έγραψε ο Peter Gabriel και προτάθηκε για Oscar. Το σενάριο ο Paul Schrader. Την παραγωγή ανέλαβε ο ίδιος ο Scorsese μαζί με την σύζυγο του Barbara De Fina. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται ο Willem Dafoe (Ιησούς) , Harvey Keitel (Ιούδας), Verna Bloom (Μαρία), Barbara Hershey (Μαγδαληνή), David Bowie (Πόντιος Πιλάτος).

Η ταινία είναι η μόνη από όσες έχουν δημιουργηθεί για τη ζωή του Ιησού που τον παρουσιάζει σαν άνθρωπο. Ο Scorsese ακολουθεί κατά λέξη το κείμενο του Καζαντζάκη. Ο ίδιος ο συγγραφέας αντιμετώπιζε τον Ιησού σαν φυσιολογικό άνθρωπο και όχι σαν ήρωα της Marvel όπως κάνουν τα ευαγγέλια. Έναν άνθρωπο με τις σκέψεις, τα πάθη, τους προβληματισμούς, τις προσδοκίες για το μέλλον του, ενταγμένο στην κοινωνία που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σταδιακά ο ίδιος εξελίσσεται σε μια χαρισματική προσωπικότητα που παλεύει θυσιάζοντας τα δικά του όνειρα για ένα σκοπό. Οι σκηνές που ακολουθούν την σταύρωση του είναι και ο λόγος που αντέδρασαν εργολάβοι του Θεού ανά τον κόσμο. Το κλείσιμο της ταινίας-αν και συμπτωματικό κατά τον σκηνοθέτη-είναι αριστούργημα.


Διευκρινίζεται στην αρχή της ταινίας ότι το περιεχόμενο είναι φανταστικό και δεν βασίζεται στην «κοινώς» αποδεκτή εξιστόρηση των γεγονότων της ζωής του Ιησού από τα ευαγγέλια. Παρόλα αυτά η προβολή της σε παγκόσμιο επίπεδο προκάλεσε αντιδράσεις άνευ προηγουμένου. Σε μερικές χώρες με τραγική κατάληξη. Στις 22 Οκτωβρίου 1988 στη Γαλλία φανατικοί υπό την καθοδήγηση ιερέων βομβαρδίζουν με βόμβες molotov τον κατάμεστο από κόσμο κινηματογράφο Saint Michel με αποτέλεσμα να καούν 14 άτομα, 4 από τους οποίους μεταφέρθηκαν σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο με καθολικά εγκαύματα. Στη χώρα μας, το παπαδαριό και μουντζαχεντίν μοναχοί, φασίστες, ξεσήκωσαν γριές, γέρους και παρατρεχάμενους τους οπλίζοντας τους με λοστούς και τσεκούρια προκαλώντας καταστροφές στον κινηματογράφο Ορφέα. Οι Έλληνες θεατές στάθηκαν πιο τυχεροί από τους Γάλλους καθώς δεν υπήρξαν νεκροί. Μόνο μερικά κεφάλια έσπασαν. Στο Μεξικό και τη Χιλή η ταινία απαγορεύτηκε. Στην Ανατολική Ασία και στη νότια Αφρική δεν προβλήθηκε ποτέ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου