Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Dance, Girl, Dance (1940)

Dance, Girl, Dance (1940)
Γυναίκες στην Πάλη της Ζωής



Σκηνοθεσία Dorothy Arzner, Roy Del Ruth
Σενάριο: Tess Slesinger, Frank Davis,
Παίζουν: Maureen O'Hara, Louis Hayward, Lucille Ball
Διάρκεια: 90 λεπτά – Βαθμολογία: - 6,6 Comedy, Drama, Musical
Ελληνικοί υπότιτλοι σε ξεχωριστό αρχείο
δικής μου μετάφρασης

Η Lucille Ball έγινε  πασίγνωστη από τις εμφανίσεις της σε τηλεοπτικό σόου την δεκαετία του 50. Δημοφιλής έγινε όμως από το 1940 με την ταινία της Dorothy Arzner, Dance, Girl, Dance. Εδώ υποδύεται την Μπούμπλε, μια σέξη χορεύτρια, η ποία επισκιάζει τις υπόλοιπες χορεύτριες χάρις στο σεξ απίλ της και στο ότι έχει από νωρίς έχει καταλάβει πως για να ανέλθεις καλλιτεχνικά δεν είναι απαραίτητο τόσο το ταλέντο, αλλά να κατανοείς το τι θέλουν οι άνδρες.



Λικνίσματα του κορμιού και πόζες που παραπέμπουν σε ερωτικές φαντασιώσεις. Με την  πληθωρική της εμφάνιση υποσκελίζει την κυρίως πρωταγωνίστρια, την Maureen O'Hara, που υποδύεται την Τζούντη, μία μπαλαρίνα που αγαπά τον κλασικό χορό και ψάχνει την ευκαιρία να αναδειχθεί μέσω αυτού.



Κάποτε η Μπούμλε της προτείνει να συμμετάσχει στο νούμερό της  σε επιθεώρηση έναντι ενδιαφέρουσας αμοιβής. Στο νούμερο αυτό η Μπούμπλε χορεύει και ξεσηκώνει το ανδρικό κοινό. Ξαφνικά χάνεται από την σκηνή και οι θεατές φωνάζουν ρυθμικά το όνομά της για να βγει στη σκηνή και να συνεχίσει. Τότε εμφανίζεται η Τζούντη να χορεύει κλασικό χορό υπό τις αποδοκιμασίες και τα γιουχαΐσματα του κοινού. Κάποτε εμφανίζεται ξαφνικά η Μπούμπλε και υπό τις ξέφρενες επιδοκιμασίες του κοινού συνεχίζει την παράσταση. Η Τζούντη ανέχεται αυτή την κατάσταση διότι η αμοιβή είναι ικανοποιητική και αντιμετώπιζε πρόβλημα επιβίωσης. Κάποια στιγμή όμως τα παίρνει στο κρανίο, διακόπτη τον χορό της και βγάζει ένα λόγο που κατακεραυνώνει το ανδρικό κοινό. Το θάρρος της εντυπωσιάζει και ξεκινώντας από λίγους στην αρχή που συμφωνούν μαζί της, στο τέλος χειροκροτείται και αποθεώνεται από σύσσωμο το κοινό. Η επέμβασή της αυτή θεωρείται από πολλούς ως ένα πρώιμο φεμινιστικό ξέσπασμα, τότε που κάτι τέτοιο δεν ήταν ακόμα στην μόδα. Η Μπουμλε οργίζεται με την ενέργεια της Τζούντη διότι θεωρεί πως επιδιώκει να της αποσπάσει τα πρωτεία από το νούμερο. Την χαστουκίζει και βγαίνει στην σκηνή να συνεχίσει το νούμερό της. Τότε η Τζούντη που 'έχει ήδη ξεσπαθώσει ορμά στην σκηνή και πλακώνεται με την Μπουμπλε. Τα δύο κορίτσια παλεύουν επί σκηνής προς μεγάλη τέρψη του κοινού!

Γενικά αν σας διασκεδάζουν οι ίντριγκες και οι καυγάδες των παρασκηνίων εκείνης της εποχής, θα βρείτε την ταινία ενδιαφέρουσα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου