Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Knock on Wood 1954

Knock on Wood 1954
Χτύπα Ξύλο


Σκηνοθεσία: Melvin Frank, 
Συγγραφείς: 
Ελληνικοί υπότιτλοι σε ξεχωριστό αρχείο
δικής μου μετάφρασης

 Ο εγγαστρίμυθος Τζέρι βλέπει ακόμα ένα του αίσθημα να καταρρέει. Ο λόγος είναι ότι κάθε φορά που φτάνει να μιλήσει για γάμο με τον δεσμό του, ο κούκλος του, Κλάρενς, γίνεται επιθετικός και ζηλιάρης. Όταν τον εγκαταλείπει η μνηστή του, Όμπρι, ο Τζέρι πιάνει και σπάει και τις δύο τους κούκλες, τον Κλάρενς και τον Τέρενς. Ο ατζέντης τον στέλνει στον ψυχίατρο, όπου γνωρίζει τη Δρ Ιλς, και ψάχνοντας να βρει την πηγή του προβλήματος, οι δυο τους ερωτεύονται. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Τζέρι άθελα του έχει μπλέξει σε ιστό κατασκοπίας και πρέπει να διαφύγει της σύλληψης.



Χάρης Καλογερόπουλος
Κωμωδία σε ψυχροπολεμικό σκηνικό και κατά βάθος μια αφορμή για κωμικό ρεσιτάλ του Ντάνι Κέι, για όσους αρέσει το στυλ του. Ο Μόργκαν θέλει να κάνει πρόταση γάμου στην καλή του, αλλά η Κλάρενς, μια από τις δύο του κούκλες, «ζηλεύει» και κάνει τόσο άσχημη κριτική στην κοπέλα, που την κάνει να φύγει. Ο Μόργκαν καταστρέφει και τις δύο του κούκλες, αλλά στις καινούργιες που ζητάει να φτιάξουν τού βάζουν μέσα απόρρητα έγγραφα με στόχο να φτάσουν στον προορισμό τους στην Ζυρίχη εν αγνοία του, με δυο μυστικά κυκλώματα να τον ακολουθούν. Στο δεύτερο και πιο ενδιαφέρον μέρος του φιλμ, κορυφαία είναι η σκηνή όπου ο Μόργκαν καταδιωκόμενος βρίσκεται ανάμεσα σε κλασικό μπαλέτο να χορεύει. Από το δίδυμο των Μέλβιν Φρανκ και Νόρμαν Πάναμα.



Και η δική μου γνώμη.
Μιλάμε για τα χρόνια που η κωμωδία ήταν κωμωδία και το γέλιο μας έβγαινε  από την ικανότητα του κωμικού ηθοποιού και όχι γιατί ακούγαμε βωμολοχίες ή σεξουαλικά υπονοούμενα. Ένας τέτοιος χαρισματικός ηθοποιός ήταν και ο του Ντάνι Κέι. Η παρούσα ταινία του θεωρείται μία από τις κορυφαίες της καριέρας του. Την είχα από καιρό αλλά υπότιτλους δεν έβρισκα σε καμία από τις γνωστές σε μένα γλώσσες (Αγγλικά-Γαλλικάά- Γερμανικά). Έτσι ανέβαλα διαρκώς να ασχοληθώ με την μετάφραση. Και ξαφνικά ανέβηκαν υπότιτλοι στα Αγγλικά. Δεν έχασα καιρό και στρώθηκα στην δουλειά. 






1 σχόλιο:

  1. ευχαριστω καταπληκτικε Γιαννη.
    Καλη, δημιουργικη χρονια, με υγεια πανω απο ολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή