Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

The Young Ones (1961)





The Young Ones (1961)
Χαρούμενα Νιάτα


Cliff Richard, Robert Morley, Carole Gray The Shadows

Οι Βρετανοί θέλησαν να δώσουν μια απάντηση στους Αμερικανούς για τον Elvis Presley και παρουσίασαν τον αντίστοιχο Ευρωπαίο (Βρετανό) Cliff Richard. Το ότι όμως δεν προσπάθησαν να του δώσουν μια δική του προσωπικότητα αλλά τον ήθελαν ως τον Αντι-Πρίσλεϊ δεν ωφέλησε τον καλλιτέχνη. Βέβαια με την εμφάνιση των Beetles όλοι αυτοί πήγαν περίπατο! Ας μην υποτιμούμε όμως τον Cliff Richard ο οποίος υπήρξε πράγματι ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους Rock τραγουδιστές. Εμείς οι μεγαλύτεροι ξεβιδωνόμαστε χορεύοντας τα τραγούδια του στα πάρτι!
Όπως και ο Elvis Presley, έτσι και ο Cliff Richard έκανε καριέρα και  στον κινηματογράφο από όπου προώθησε σημαντικές επιτυχίες του. Σπουδαιότερη ταινία του ήταν το: THE YOUNG ONES που στην Ελλάδα παίχτηκε με τον τίτλο: ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ. Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν και όλα  τα τραγούδια της ταινίας. Το THE YOUNG ONES





το LESSONS IN LOVE το When the Girl in Your Arms Is the Girl in Your Heart αλλά και το ξέφρενο rock and roll We Say Yeah.


Όχι ότι δεν αξίζανε και άλλα τραγούδια της ταινίας, αλλά ιδίως αυτά ήταν μου μας κάνανε να πεταγόμαστε σαν ελατήρια μόλις τα ακούγαμε και να ψάχνουμε ντάμα για να χορέψουμε... ΜΠΛΟΥΖ και ROCK.
Σχετικά με το σενάριο της ταινίας, μην περιμένετε πολλά πράγματα. Είναι απλά μια δικαιολογία για να μας παρουσιαστούν καλλιτέχνες της εποχής και ιδίως τα τραγούδια του Cliff Richard.



Αυτός υποδύεται τον Τόνη, γιο εκατομμυριούχου που όμως άρχισε σαν εργάτης στις οικοδομές του πατέρα του για να μάθει προφανώς την δουλειά απ’ την αρχή. Παράλληλα είναι και μέλος ενός τοπικού Κλαμπ νεολαίας όπου μαζεύονται όλοι οι νέοι μετά την δουλειά τους και ξεφαντώνουν χορεύοντας και ακούγοντας μουσική από την δικιά τους ορχήστρα (που είναι οι Shadows),


και της οποίας μάλιστα το αστέρι της είναι ο ίδιος ο Νίκη! Το περιβάλλον του Νίκη όμως δεν γνωρίζει την πραγματική του ταυτότητα.
Κάποτε ο εκατομμυριούχος πατέρας του Νίκη Αγοράζει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο που περιλαμβάνει και το κλαμπ των νέων, με σκοπό να κατεδαφίσει τα πάντα και να ανεγείρει ουρανοξύστη!


Ο ίδιος αγνοεί την συμμετοχή του γιού του στο Κλαμπ. Η μόνη λύση για να σώσουν το Κλαμπ τους τα παιδιά είναι να βρουν γρήγορα ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να ανανεώσουν το συμβόλαιο ενοικίασης. Προς τον σκοπό αυτό οργανώνουν ένα σόου όπου σ΄ αυτό έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε διάφορους καλλιτέχνες τις εποχής και προπάντων τους θρυλικούς Shadows.



Ο πατέρας του Νίκη, κάθε φορά που τα παιδιά ετοιμάζουν κάτι για να μαζέψουν τα λεφτά που τους χριάζονται επεμβαίνει και τους χαλά τα σχέδια. Τελικά τα παιδιά βρίσκουν ένα εγκαταλελειμμένο θέατρο και με προσωπική τους δουλειά το μετατρέπουν σε παλάτι θεάματος.


Η παράσταση τελικά δίδεται ενώπιων ενός νεανικού κοινού πουπ παραληρεί και ο Νίκη με τους λοιπούς καλλιτέχνες αποθεώνεται. Τελικά ο πατέρας όχι μόνο μεταπείθεται αλλά μετέχει και ο ίδιος στο σόου!
Εκτός του Cliff Richard  αποθεώνονται και οι Shadows!


Θα ήθελα να ευχαριστήσω κι από δω τον γιο μου Μανόλη που αφιέρωσε αρκετές ώρες στο κομπιούτερ κουράζοντας τα αυτιά του για να μπορέσει να μεταφράσει τους διαλόγους της ταινίας που δεν ήταν κάτι το εύκολο ακόμα και για τους γνώστες της Αγγλικής, αν σκεφτούμε τη γεμάτη ιδιωματισμούς γλώσσα των νέων της τότε εποχής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου