Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

The Crow (1994)


The Crow (1994)
ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ

Σκηνοθεσία: Alex Proyas
Παίζουν: Brandon Lee, Michael Wincott, Rochelle Davis, Sofia Shinas, Rochelle Davis, κλπ.
Ελληνικοί υπότιτλοι μεταφρασμένοι από εμένα.

Το ότι ξεκίνησα... καριέρα στην μετάφραση και ενσωμάτωση υποτίτλων το οφείλω σε αυτή την ταινία! Συγκεκριμένα άκουγα τα παιδιά μου καθώς και νέους που κάνανε την πρακτική τους εκεί που εργαζόμουν να είναι απαρηγόρητοι διότι στην Ελλάδα δεν έχει κυκλοφορήσει σε DVD η ταινία THE CROW. Όταν ο μεγάλος μου γιος επισπεύτηκε το Λονδίνο, γύρισε με το DVD της ταινίας, αλλά... άνθρακες ο θησαυρός! Άθλια ποιότητα, ψαλίδισμα στα 4:3 (λες και είχε βάλει και εκεί το χεράκι της η Σπέντσος), και καθόλου υπότιτλοι. Αποφάσισα να επέμβω δραστικά. Ψάχνοντας στο internet, εντόπισα το DVD αυτής της ταινίας σε Βελγικό κατάστημα, που είχε επιλογή δύο γλωσσών (Αγγλικά, Γαλλικά), υπότιτλους σε Αγγλικά και Γαλλικά, κάδρο 16:9 με πολύ καλή ανάλυση και δεύτερο δίσκο BONUS. Όλα αυτά πάμφθηνα! Δεν έχασα χρόνο και το παρήγγειλα αμέσως.
Όταν το έλαβα αναρωτήθηκα αν θα μπορούσα να μεταφράσω τους υπότιτλους και να τους ενσωματώσω στο DVD. Οι νέοι με διαβεβαίωσαν πως γίνεται αυτό αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Το έψαξα λοιπόν στο internet και μπορώ να πω πως είμαι αυτοδίδαχτος! Αφού ξήλωσα τους υπάρχοντες υπότιτλους, τους μετέφρασα όπως-όπως και τους ενσωμάτωσα πάλι στο DVD. Ήταν τόση η αγωνία μου να πετύχει το εγχείρημά μου που ελάχιστη σημασία έδωσα στην μετάφραση. Αργότερα όταν παρατήρησα τι είχα γράψει, ντράπηκα! Κατέβασα αυτούς τους υπότιτλους από το opensubtiles, τους διόρθωσα και τους ξανανέβασα. 

Σχετικά με την ταινία:
Ο Alex Proyas καταφέρνει να μας παρουσιάσει επιτυχώς μια Γοτθικού τύπου ιστορία σε μια αμερικανική μεγαλούπολη (Detroit ). Το σενάριο του David J. Schow προέρχεται από το κόμιξ του James O'Barr. Το τραγικό της όλης υπόθεσης που επισκιάζει ακόμα και την τρομακτική υπόθεση της παρούσας ταινίας είναι ο άδικος χαμός του πρωταγωνιστή Brandon Lee. Όπως και ο πατέρας του Brush Lee, έφυγε πολύ νέος και μάλιστα πριν η ταινία ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα κάποιος κομπάρσος νομίζοντας ότι το όπλο του περιέχει άσφαιρα πυρά, πυροβόλησε εναντίον του και... αυτό ήταν το τραγικό τέλος ενός πολλά υποσχόμενου νέου καλλιτέχνη. Οι λίγες σκηνές που υπολείπονταν για την ολοκλήρωση της ταινίας, γυρίστηκαν με σωσία, όπου με ψηφιακή επεξεργασία τοποθετήθηκε στο πρόσωπό του η μορφή του Brandon Lee. Το γεγονός του πρόωρου χαμού πατέρα και γιου και μάλιστα του τελευταίου με τόσο άδικο τρόπο, έδωσε λαβή να κυκλοφορήσουν διάφορα σενάρια συνομοσιολογίας. Κινέζικη μαφία και λοιπά. Διαλέγετε και παίρνετε.

Για την υπόθεση:
Υπάρχει ένας γοτθικός θρύλος που λέει ότι όταν κάποιος πεθαίνει, ένα κοράκι αναλαμβάνει να οδηγήσει την ψυχή του στον άλλο κόσμο. Όταν όμως ο νεκρός έχασε άδικα την ζωή του, δεν μπορεί να βρει ανάπαυση και τον κοράκι τον οδηγεί πίσω στη γη για να αποδώσει δικαιοσύνη

 Η πόλη του Detroit είναι έρμαιο κακοποιών οι οποίοι ως άλλοι Νέρωνες διασκεδάζουν πυρπολώντας την. Στο ενδιάμεσο κάνουν και τις κλεψιές τους, για να εξασφαλίσουν ιδίως την δόση τους. Η μέρα που το ντελίριό τους είναι στα ύψη είναι η παραμονή του Halloween. Τότε γίνονται οι περισσότερες πυρπολήσεις και λεηλασίες. Ο νεαρός τραγουδιστής της ροκ Eric Draven (Brandon Lee) ετοιμάζεται να παντρευτεί την κοπέλα του Shelly Webster (Sofia Shinas), η οποία είχε την πρωτοβουλία να μαζέψει υπογραφές από περιοίκους για να αντιμετωπίσουν ένα θέμα που η συμμορία δεν ήθελε να το θίξουν. Το γεγονός αυτό εξαγρίωσε τα μέλη της και επιτέθηκαν στο ζευγάρι. Τον νεαρό τον εκπαραθύρωσαν σκοτώνοντάς τον, την δε κοπέλα την βίασαν και την βασάνισαν, με αποτέλεσμα να πεθάνει σε λίγες ώρες στο νοσοκομείο.
Οι άδικες αυτές ενέργειες δεν επέτρεπαν στην ψυχή του νέου να αναπαυθεί. Έτσι λοιπόν το κοράκι του θρύλου τον επανέφερε στην ζωή για να εκδικηθεί. Για να επέλθει η κάθαρση. Παρασυρμένοι κι εμείς από το  αίσθημα της εκδίκησης, παρακολουθούμε με ευχαρίστηση τον Eric να εξοντώνει έναν έναν τους δολοφόνους.

Η μεταφορά ατού του κόμιξ ευτύχισε να γίνει από τον Alex Proyas και κατά πολλούς είναι η πιο επιτυχημένη μεταφορά «σκοτεινού» κόμιξ στον κινηματογράφο. Με μαεστρία ο σκηνοθέτης μας μεταφέρει μέσα στην αγχωτική νύχτα της μεγαλούπολης όπου συμβαίνουν τα τόσο συνταρακτικά γεγονότα.

Η κάμερά του ταυτίζεται με το κοράκι και με τις χαμηλές της πτήσεις πάνω από την πόλη και σε συνδυασμό με επιλεκτικό φωτισμό καταφέρνει να μας παρουσιάσει μια μακάβρια και απόκοσμη ατμόσφαιρα. Ο ήρωάς μας Eric Draven είναι τελικά ένας πιο άγριος Batman.
Γενικά η ταινία είναι must για τους φίλους του είδους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου