Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

The Day the Earth Stood Still 1951

The Day the Earth Stood Still 1951
ΟΤΑΝ Η ΓΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ



Σκηνοθεσία Robert Wise
Με τους Michael Rennie, Patricia Neal, Hugh Marlowe


Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για ταινία άλλης εποχής. Τα χρόνια εκείνα δύο θέματα
προβλημάτιζαν τους σκεπτόμενους ανθρώπους. Ο αλόγιστος ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων στο θέμα του πυρηνικού εξοπλισμού και η εμφάνιση εξωγήινων. O σκηνοθέτης Robert Wise (west side story, η μελωδία της ευτυχίας), κατάφερε να μας παρουσιάσει μια ταινία που περιείχε τον προβληματισμό της εποχής και να είναι συντεταγμένη σύμφωνα με τα τότε φιλειρηνιστικά κινήματα. Έτσι λοιπόν μας παρουσίασε την κατά πολλούς καλλίτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία του κινηματογράφου. Σαν ταινία που ασχολείται με εξωγήινους, απουσιάζουν τα πράσινα τερατάκια που έρχονται με σκοπό να κατασπαράξουν την γη. Το αντίθετο.



Ένας εξωγήινος προσγειώνεται κάπου στην Νέα Υόρκη και φέρνει ένα μήνυμα από μακρινούς πολιτισμούς Συγκεκριμένα ο αλόγιστος πυρηνικός ανταγωνισμός των γήινων που εκτελούν μάλιστα και πυρηνικές δοκιμές έχει ανησυχήσει άλλους προηγμένους πλανήτες. Φοβούνται ότι τυχόν πυρηνικό ατύχημα στην γη θα έθετε σε κίνδυνο και αυτούς του ίδιους. Έστειλαν λοιπόν αγγελιοφόρο για να ανακοινώσουν πως αν οι άνθρωποι της γης δεν συνετιστούν, τότε αυτοί των άλλων πλανητών με τον προηγμένο τους πολιτισμό θα λάβουν σκληρά μέτρα εναντίων τους. Στην ανάγκη θα τους αφανίσουν. Ο Εξωγήινος αυτός συνοδεύεται από ένα ανίκητο άθραυστο ρομπότ που παίζει τον ρόλο του φύλακα της έννομης τάξης



Όπως ήταν φυσικό οι γήινοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον επισκέπτη τους. Προσπαθούν δε να τον συλλάβουν. Το υπερδύναμο ρομπότ όμως αμύνεται και αφανίζει τανκς και άλλες ανίσχυρες γήινες πολεμικές μηχανές. Ο επισκέπτης για να τους δείξει πως δεν αστειεύεται ακινητοποιεί οποιανδήποτε μηχανή στην γη, με εξαίρεση αυτές των νοσοκομείων και αεροπλάνων. Οι γήινοι κλονίζονται αλλά και πάλι δεν καταφέρνουν να συνεννοηθούν για μια επιτροπή που θα συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τον εξωγήινο. Διαφωνούν ως προς τον τόπο της συνάντησης και την σύνθεση της επιτροπής. Τότε ο εξωγήινος αναχωρεί δίνοντάς τους μια τελευταία προθεσμία να ικανοποιήσουν το αίτημα των άλλων πλανητών. Αν δεν το κάνουν θα επανέλθει όχι για καφέ, αλλά για να επιβάλει την τιμωρία που τους αρμόζει.
Να επισημάνω την πολύ καλή μουσική του Bernard Herrmann ο οποίος με τους ανατριχιαστικού του ήχους καταφέρνει να μας βάλει στο πνεύμα της υπόθεσης.
Γενικά πρόκειται για αξεπέραστη ταινία αυτής της κατηγορίας. Ένας μόνο δικός μου προβληματισμός.
Αλήθεια, τι νόημα θα είχε να συνετιστούν οι άνθρωποι και να ζουν ειρηνικά, όχι διότι ωρίμασαν, αλλά διότι ενεργούν υπό την πίεση κάποιας απειλής. Είναι σαν αυτόν που δεν σκοτώνει και ληστεύει ανθρώπους, όχι διότι δεν του το επιτρέπει η ηθική του, αλλά διότι φοβάται την τιμωρία του νόμου!
Τέλος πάντων.
Όπως είναι της μόδας τελευταία, οι καραγκιόζηδες του Hollywood προέβησαν σε remake της ταινίας αυτής. Κατανοώ ότι δεν υπάρχουν αρκετές νέες ιδέες, έτσι παίρνουν ταινίες που γνώρισαν επιτυχία στην εποχή τους, τις κάνουν remake και μας παρουσιάζουν πατάτες! Εγώ ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο δεν θα καθόμουνα να δω μια τέτοια πατάτα! Να πω μόνο πως όπως πληροφορήθηκα, οι συντελεστές αυτής της ...πατάτας, αντικατέστησαν τον προβληματισμό πυρηνικού ολέθρου με προβληματισμό καταστροφής του περιβάλλοντος, που είναι και πιο επίκαιρος. Επισημαίνω όμως ότι την δεκαετία του 50, ένα ντοκιμαντέρ που θα παρουσίαζε τα ολέθρια αποτελέσματα ενός πυρηνικού πολέμου καθήλωνε τον τότε θεατή. Σήμερα .ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα έχει για τον πλανήτη μας η μη προστασία του περιβάλλοντος, πόσους ενδιαφέρει και προβληματίζει;
Την εποχή που ασχολήθηκα με τους υπότιτλους αυτής της ταινίας δεν υπήρχε τίποτα σχετικό. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να έχετε την ταινία με τους υπότιτλους από εδώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου