Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Shanghai Express (1932)

Shanghai Express (1932)

 


Σκηνοθεσία: Josef von Sternberg

Σενάριο: Jules Furthman , Harry Hervey

Παίζουν: Marlene Dietrich, Clive Brook και η Anna May Wong


Το να αναφέρουμε πόσο σπουδαία ηθοποιός υπήρξε η Marlene Dietrich δεν νομίζω να πούμε τίποτε καινούργιο.

 
Ούτε η λαμπρή παρουσία του δίδυμου Marlene Dietrich και Clive Brook αποτελεί καμία έκπληξη.


 
Προτιμώ να σταθούμε στην Κίνα εκείνης της εποχής.
Άγγλοι.. Γάλλοι... Πορτογάλοι. Αμερικανοί... Ρώσοι... Γερμανοί. Μπάτε σκύλοι αλέστε. Φτηνό πεδίο βολής που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι!
Κάτι τέτοιο έχουμε δει και στην ταινία: «55 μέρες στο Πεκίνο» όπου δυστυχείς αποικιοκράτες αγωνίζονται συγκινητικά να σώσουνε το τομάρι τους.
Μετά από αυτούς ήλθαν οι Γιαπωνέζοι για να συμβεί η τρομερότερη σφαγή που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Έπρεπε να βρεθεί ένας Μάο Τσε Τουνκ για να ανορθώσει τι ηθικό των Κινέζων και να βάλει στους αποικιοκράτες τα δυο πόδια σ΄ ένα παπούτσι.
Αλλά στην ταινία μας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι όλες οι ρομαντικές ταινίες που αναφέρονται σε περιπέτειες ευρωπαίων και Αμερικανών εκείνης της εποχής, μας παρουσιάζουν τους ντόπιους να ξεσηκώνονται από παράφρονες και λίστες. Όχι από αγνούς πατριώτες που επιθυμούν την απελευθέρωση της χώρας τους. Σεβόμενοι την νοοτροπία εκείνης τις εποχής, παρακολουθούμε μια ομάδα ευρωπαίων στην Κίνα, όπου δείχνουν να ενοχλούνται και με την απλή παρουσία των ντόπιων ωσάν να ήταν αυτοί που εγκαταστάθηκαν απρόσκλητοι στην χώρα τους και όχι το αντίθετο. Το τραίνο καταλαμβάνεται από επαναστάτες όπου ο αρχηγός τους είναι τόσο επαναστάτης ώστε να αποφασίζει τις επόμενες κινήσεις του ανάλογα με τις διαθέσεις που έχει ο ποδόγυρος γι αυτόν.


 
Τελικά, χάρις και στην βοήθεια ντόπιας αντεπαναστάτριας οι ευρωπαίοι απελευθερώνονται και η όλη εξέλιξη έχει αίσιο τέλος. (Happy End).
Να διευκρινίσω ότιμε την κριτική που ασκώ στα γεγονότα της εποχής και ο τρόπος που προσπαθούσαν να μας τα παρουσιάσουν δεν επιδιώκω σε καμία περίπτωση να μειώσω την αξία της ταινίας την οποία θεωρώ μεγαλειώδη.
Να αναφέρω και την αξιοσημείωτη παρουσία της Anna May Wong.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου