Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

A Taste of Honey (1961)

A Taste of Honey (1961)
Γεύση από Μέλι
του Tony Richardson

 


Σκηνοθεσία: Tony Richardson

Σενάριο: Shelagh Delaney, Shelagh Delaney

Παίζουν: Rita Tushingham, Dora Bryan και Robert Stephens

Υπότιτλοι: Γιάννης από Ανάβυσσο

Είχε και το Βρετανικό σινεμά την περίοδο της δικής του «Νπουβέλ-Βαγκ».
Αυτή ήταν το λεγόμενο free cinema, και από τους κυριότερους εκφραστές του ήταν ο Tony Richardson.
Στην ταινία του «Γεύση από Μέλι» κάνει και την πρώτη της εμφάνιση το γοητευτικότερο ασχημόπαπο του Βρετανικού σινεμά, η Rita Tushingham.
Το κορίτσι με τα μεγάλα πράσινα εκφραστικά μάτια, που μπήκε κατευθείαν στο ρόλο της, σαν να μην επρόκειτο για πρωτοεμφανιζόμενη νεαρά ηθοποιό, αλλά λες και ήταν πολύπειρη μεγάλη σταρ.
 
Συνέχιζε να μας καταπλήσσει με εξαιρετικές εμφανίσεις σε ταινίες όπως: «Το Νακ και πώς να το αποκτήσετε», καθώς και με την κορυφαία παρουσία της στο «THE TRAP» (1966) που είναι από τα καταπληκτικότερα Βρετανικά έργα. (Αγγλο-Καναδική παραγωγή).
Ακολούθησε μια ανεξήγητη πτωτική πορεία, που ουδόλως μείωσε την αναγνώρισή της ως εξαιρετικό ταλέντο.
Η ταινία Γεύση από Μέλι, είναι εξαιρετικά σκηνοθετημένη και διαπραγματεύεται θέματα τολμηρά για την εποχή, όπως είναι ο ρατσισμός, η ομοφυλοφιλία, η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ανήλικης, κα.
Το σενάριο προέρχεται από το ομώνυμο θεατρικό έργο που έγραψε στα 19 της χρόνια η Shelagh Delaney. Γυρισμένη σε φυσικούς χώρους στις φτωχικές εργατογειτονιές του Salford, και με φόντο το λιμάνι και τα εργοστάσιά του, με διάλειμμα τον λαϊκό χώρο αναψυχής της εργατικής τάξης, το Blackpool, η ταινία διαπραγματεύεται την απότομη ενηλικίωση της νεαρής μαθήτριας Τζο, μέσα από πικρές εμπειρίες.


Απηυδισμένη από την καταπίεση της ελαφρόμυαλης και συμφεροντολόγας μητέρας της, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον οποιονδήποτε και ιδίως την ίδια της κόρη για να κάνει τα δικά της, βρίσκει παρηγοριά στην τυχαία γνωριμία με έναν μαύρο ναυτικό. Το σύντομο αυτό ειδύλλιο θα τελειώσει ταυτόχρονα με την εγκατάλειψή της από την μητέρα της, που φεύγει για να παντρευτεί έναν νεότερό της. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, θα ανακαλύψει με ανάμεικτα αισθήματα ότι είναι έγγειος. Μα αυτό που την τρομοκρατεί περισσότερο είναι η πιθανότητα το παιδί της να είναι μαύρο!
Η γνωριμία της με έναν ομοφυλόφιλο σπουδαστεί, θα είναι ότι καλλίτερο της έχει μέχρι τότε συμβεί στη ζωή της. Στο πρόσωπό του θα γνωρίσει στοργή και τρυφερότητα που κανένας μέχρι τότε δεν της είχε προσφέρει.
Όλα δείχνουν ότι αρχίζουν να πηγαίνουν προς το καλλίτερο, μέχρι που θα κάνει την εμφάνισή της η μητέρα. Διωγμένη από τον άνδρα της, έρχεται δήθεν να συμπαρασταθεί στην κόρη, ενώ το μόνο που γυρεύει είναι αποκούμπι, διαλύοντας αυτή την τρυφερή σχέση του ιδιότυπου ζευγαριού.
Η ταινία θα ευχαρειστήσει τους παλιότερους νοσταλγούς, ενώ θα ικανοποιήσει και τους νεότερους που τους αρέσει να μελετούν τα διάφορα κινηματογραφικά ρεύματα.





1 σχόλιο: