Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

The Black Cat (1934)

The Black Cat (1934)

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ
 

Σκηνοθεσία: Edgar G. Ulmer

ΣενάριοEdgar G. Ulmer

Παίζουν: Boris Karloff, Bela Lugosi, David Manners


Στο έργο αυτό του 1932, συνεργάζονται στην πρώτη από τις 8 ταινίες που θα γυρίσουν μαζί οι δύο αστέρες ταινιών τρόμου εκείνης της εποχής. Ο Boris Karloff και ο Bela Lugosi.
 
Η ταινία για διαφημιστικούς λόγους εμφανίζεται ότι είναι από σενάριο του Εντγκαρ Αλαν Πόε! Αυτό είναι απάτη! Μόνο το ύφος της υπόθεσης ταιριάζει με τις νουβέλες του Εντγκαρ Αλαν Πόε. Η υπόθεση αφορά δύο επιζήσαντες του Α’ παγκοσμίου πολέμου, ενώ ο Εντγκαρ Αλαν Πόε είναι πολύ προγενέστερος. .Όχι όμως να νομίσουμε ότι λόγο της απάτης αυτής η ταινία δεν αξίζει. Το αντίθετο. Δεν έχει μόνο περιληφθεί στις «15 καλύτερες ταινίες τρόμου που δεν είδατε ποτέ», του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, αλλά κοσμεί και διάφορες λίστες ως μία εκ των καλλιτέρων ταινιών στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς και το βιβλίο: «1001 ταινίες που πρέπει... κτλ.»!
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά κάνουνε την εμφάνισή τους θέματα που αναφέρονται στον σατανισμό! Από καιρό είχαμε ασχοληθεί με βρικόλακες, φαντάσματα, ψυχοπαθείς δολοφόνους, κλπ. Με σατανιστές όμως, είναι η πρώτη φορά!
Ένα ζευγάρι αθώων, γίνεται μάρτυρας απίστευτων φρικαλεοτήτων. Πρόκειται για ένα ζευγάρι Αμερικανών νεόνυμφων που ταξιδεύει στην Ουγγαρία. Στο κουπέ στο τραίνο τους, παρακαλούνται να ανεχθούν για λίγο έναν υπεράριθμο επιβάτη. (Bela Lugosi) . Αυτός τους πείθει να αποβιβαστούν μαζί του και να συνεχίσουν το ταξίδι τους διαφορετικά. Καθοδόν όμως η κοπέλα τραυματίζεται σε αυτοκινητιστικό ατύχημα και μεταφέρεται αναίσθητη στον πύργο του αρχιτέκτονα Γιαλμάρ Πέλτσιγκ (Boris Karloff),  ο οποίος φέρεται να έχτισε τον πύργο του επάνω σε νεκροταφείο εκτελεσθέντων του 1ου πολέμου. Εκτελεσθέντες που έπεσαν θύμα προδοσίας του Boris Karloff.  Ο Bela Lugosi  που είναι ένας από τους επιζήσαντες της σφαγής, επιδιώκει εκδίκηση. Πίσω από την φαινομενική ευγένεια των ανδρών που επιδίδονται στο σκάκι, υποβόσκει άκρατο μίσος.


 Τελικά αποδεικνύεται ότι ο αρχιτέκτονας είναι ιερέας του σατανά, νεκρόφιλος και λοιπά ευγενικά αξιώματα. Πρέπει να έχει κανένας γερό στομάχι για να αντέξει να δει τα όσα διαδραματίζονται σε αυτήν την ταινία.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου