Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

The Spiral Staircase (1945)

The Spiral Staircase (1945)
 
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ δημοσίευσε κάποτε άρθρο με τίτλο:
Οι 15 καλύτερες ταινίες τρόμου που δεν είδατε ποτέ.
Και εννοεί πως δεν τις είδαμε, επειδή δεν έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα.
Εμείς κόντρα σε αυτή την αντιξοότητα, συνεχίζουμε την παρουσίαση ταινιών από αυτή τη λίστα.
Η ταινία The Spiral Staircase, του 1945, είναι πράγματι μια αριστουργηματική ταινία ατμόσφαιρας και αγωνίας, χωρίς την παρουσία μεταφυσικών φαινομένων. Είναι η γνωστή ιστορία του serial killer που στην περίπτωσή μας δολοφονεί κοπέλες με μικρό ή μεγάλο πρόβλημα αναπηρίας.
Η ηρωίδα μας Helen (Dorothy McGuire) είναι μια κοπέλα που έχασε την ικανότητα ομιλίας από σοκ, όταν ακόμα ήταν παιδί και γυρίζοντας απ’ το σχολείο βρίσκει το σπίτι της να καίγεται και αντικρίζει τους γονείς της καμένους.
Όλα συνηγορούν στο ότι η Helen έχει μπει στο στόχαστρο του ψυχοπαθούς δολοφόνου.


 Σε καταλαμβάνουν ρίγος όταν η κοπέλα αφελώς, κρατώντας το κηροπήγιο, περιέρχεται το απέραντο και απομακρυσμένο σπίτι καταβαίνοντας μάλιστα την στριφτή σκάλα και πηγαίνοντας μέχρι το υπόγειο

Η αγωνία ανεβαίνει στο κατακόρυφο χάρις στην δεξιοτεχνία του Γερμανικής καταγωγής σκηνοθέτη Robert Siodmak, ο οποίος χειρίζεται άψογα την εξπρεσιονιστική φωτογράφηση. Τα στοιχεία της φύσης, καταιγίδες, βροντές, αστραπές, συμβάλουν στο να σας προετοιμάσουν το κεφάλι για ένα άνετο κούρεμα!
Εννοώ, η τρίχα κάγκελο.


Μία από τις ελάχιστες φορές που δεν κουράστηκα για υπότιτλους ήταν αυτή, καθότι αυτούς που βρήκα έτοιμους στο internet, του NAZCA, όχι μόνον ήταν σωστά μεταφρασμένοι ,αλλά και απόλυτα συγχρονισμένοι.





 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου