Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Pandora and the Flying Dutchman (1951)

Pandora and the Flying Dutchman
(1951)


Η Πανδώρα και ο Ιπτάμενος Ολλανδός
 


Σκηνοθεσία και Σενάριο: Albert Lewin
Παίζουν:
James Mason ως Hendrik van der Zee (Ιπτάμενος Ολλανδός)
Ava Gardner ως Pandora Reynolds

Διάρκεια: 122 min
Χώρα: UK
Γλώσσα: Αγγλικά και λίγο Ισπανικά
Εικόνα: 4:3 Έγχρωμη (Technicolor)


Όταν πρωτοπαίχτηκε η εγγλέζικη αυτή ταινία το 1951, συνάντησε απαξίωση και αδιαφορία. Το κοινό και οι κριτικοί την θεώρησαν ταινία ιδιόρρυθμα εξωφρενική.
Με την πάροδο του χρόνου όμως ανέβηκε η εκτίμησή της σε σημείο που ο τίτλος της να κοσμεί διάφορες λίστες κορυφαίων ταινιών, μεταξύ αυτών και της περίφημης:
"1001 ταινίες που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε".
Αρκεί να σας πω ότι η ευρωπαϊκή έκδοση DVD που κυκλοφόρησε παλαιότερα, έχει εξαντληθεί και έφθασε να πωλήται ως μεταχειρισμένη στους συλλέκτες μέσω διαδικτυακών πλειστηριασμών, για πάνω από 200 € !!!
Το .Αmazon.fr για την ακρίβεια έφθασε να πουλά μεταχειρισμένο DVD στα 219,90€ !!!!!


Ο Albert Lewin που είναι παραγωγός, συγγραφέας και σκηνοθέτης της ταινίας αυτής, είναι μια προσωπικότητα που έχει κερδίσει τον τίτλο του διανοούμενου ανάμεσα στον κόσμο του θεάματος. Σε όλες του τις ταινίες παραθέτει φιλοσοφίες και τσιτάτα δικής του κυρίως εμπνεύσεως υπό μορφή αφήγησης.
Την ιδιοτροπία του αυτή την ένιωσα στο πετσί μου κατά την προσπάθειά μου να μεταφράσω όλες αυτές τια αμπελοφιλοσοφίες στα ελληνικά. Το δύσκολο ήταν ότι διέθετα μόνο Γαλλικό και Ισπανικό κείμενο. Τα γαλλικά όμως προέρχονται από την μεταγλώττιση της ταινίας και δεν είναι καθόλου αξιόπιστα. Μόνο τα Ισπανικά είναι ακριβής μετάφραση του Αγγλικού διαλόγου. Δουλεύοντας λοιπόν αρχικά με τα κείμενα αυτά και μετά ακουστικά, φράση-φράση στον κομπιούτερ, προσπάθησα να αποδώσω όσο πιο πιστά γίνεται το πρωτότυπο Αγγλικό κείμενο. Αν δεν τα κατάφερα 100%... ε, μη με ξαναπροτιμήσετε.

Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τον ολλανδικό μύθο του «Ιπτάμενου Ολλανδού».
Πρόκειται για έναν καπετάνιο που καταδικάστηκε σε θάνατο, διότι από ζήλια και ως άλλος Οθέλο, σκότωσε την γυναίκα του που την υποπτεύτηκε άδικα.
Όταν κατάλαβε το λάθος του, θεώρησε ότι η εκτέλεση είναι μικρή ποινή για το έγκλημά του, και ζήτησε από τον Θεό αυστηρότερη τιμωρία. Η παράκλησή του εισακούστηκε και καταδικάστηκε να περιπλέει ολομόναχος και αιωνίως με το πλοίο του την γη ολόκληρη.
Κάθε 7 χρόνια όμως προσεγγίζει κάποια στεριά και παραμένει εκεί για 6 μήνες. Αν στο διάστημα αυτό γνωρίσει μια γυναίκα που θα τον αγαπήσει τόσο πολύ, ώστε να δεχτεί να πεθάνει μαζί του, τότε η κατάρα θα λυθεί και ο Ολλανδός θα αναπαυθεί πεθαίνοντας με την καλή του.
Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 30 και σε ένα λιμάνι των μεσογειακών ακτών της Ισπανίας, μαζί με τους ντόπιους ψαράδες κατοίκους περιφέρεται μια ομάδα αργόσχολων ευρωπαίων και αμερικανών που προσπαθούν να πνίξουν την ανία τους ασχολούμενοι άλλος με την αρχαιολογία, άλλος με τις κούρσες αυτοκινήτων και άλλοι με τη μουσική και το τραγούδι.
Ανάμεσά τους δεσπόζει η προσωπικότητα της Πανδώρας (Ava Gardner) που ως γυναίκα μοιραία, με χαρακτήρα ίδιο με αυτόν που συναντάμε στα φιλμ νουάρ, παίζει με τον πόθο των ανδρών και τους οδηγεί στην καταστροφή.
Όλα αυτά μέχρι την ημέρα όπου στα ανοικτά του λιμανιού αγκυροβολεί το πλοίο του Ιπτάμενου Ολλανδού (James Mason). Γνωρίζοντάς τον η Πανδώρα, θα νοιώσει μια ακατανίκητη έλξη γι αυτόν. Θα αλλάξει ο χαρακτήρας της και όλα δείχνουν ότι ίσως αυτή να είναι η μοιραία γυναίκα που με την αυτοθυσία της θα λυτρώσει τον Ολλανδό.
Ότι αξίζει πάντως για μένα στην ταινία αυτή, είναι η αιθέρια ομορφιά της Ava Gardner, που την διαποτίζει και κάνει αξιόλογο το έργο, όπως το καρύκευμα που νοστιμίζει ένα ακόμα και μέτριο φαγητό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου