Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Le Casse (1971)

Le Casse (1971)
ΟΙ ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ


 Υπάρχουν 5-6 ταινίες αναφοράς; σχετικές με κυνηγητό αυτοκινήτων μέσα στις πόλεις. Μία από τις εντυπωσιακότερες είναι και αυτή του 1971: “LeCasse” του Henri Verneuil με τους Jean-Paul Belmondo και Omar Sharif.
Η ταινία έχει μια ιδιαιτερότητα για μας αφού γυρίστηκε εξολοκλήρου στην χώρα μας. Καστέλα, Προφήτης Ηλίας, Νέο Φάληρο και γύρο περιοχές γίνονται πίστα του πιο τρελού κυνηγητού αυτοκινήτων στην ιστορία του σινεμά. Υπάρχουν και άλλες ταινίες με παρόμοιες κούρσες {Σαν Φρατζίσκο πχ.}. αλλά για εμάς που ξέρουμε τις περιοχές αυτές του Πειραιά, μας προκαλεί δέος και η σκέψη ότι θα τρέχαμε αυτές τις διαδρομές με αυτό τον τρόπο.
 Για του λόγου το αληθές, δείτε το παρακάτω βίντεο:


 

Από υπόθεση, την ταινία μην την ψάχνετε και πολύ. Είναι ταινία θεάματος όπου εκτός από το τρελό αυτοκινητοκυνηγητό δίνεται η ευκαιρία στον Jean-Paul Belmondo να παρουσιάσει τις ζογκλερικές ικανότητές του στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά.
Η ιδιοφυία του σκηνοθέτη Henri Verneuil έγκειται στο γεγονός ότι σίγουρα δεν ήλθε στην Αθήνα με τις λεπτομέρειες των γυρισμάτων των εξωτερικών πλάνων στην βαλίτσα του. Σίγουρα γύρισε με αμάξι την Αθήνα και τα πέριξ και ότι του έκανε εντύπωση και τον ενέπνεε το έκανε σκηνικό του. Παράδειγμα είναι το μπάζωμα των νταμαριών στο Αττικό Άλσος στο Γαλάτσι και το λούνα παρκ Rodeo στο Παλιό Φάληρο.
 

Να αναφέρω και την υπέροχη μουσική του Morricone
ΤΥπόψη ότι η ταινία αυτή και η άλλη με τον Στιβ Μακ Κουίν που είναι μπάτσος στο Σαν Φρατζίσκο, έχουν τα σημαντικότερα αυτόκυνηγητά στην ιστορία του κινηματογράφου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου