Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Chinatown 1974


Chinatown 1974

 Ετος: 1974
Σκηνοθεσία: Roman Polanski
Σενάριο: Robert Towne
Παίζουν: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Perry Lopez, John Hillerman, Darrell Zwerling, Diane Ladd


Πέντε χρόνια μετά την άγρια δολοφονία της γυναίκας του, ο Roman Polansk χαρίζει στην Αμερική το καλλίτερό της Νέο-noir film.
Μεγάλη συμβολή σ’αυτό θα παίξει το υπέροχο σενάριο (oscar καλλίτερου σεναρίου) του Robert Towne, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Πράγματι, με την κλοπή γης και νερού από τους αγρότες της περιοχής, κατορθώθηκε η ανάπτυξη από το πουθενά της πόλης του Los Angeles στη μέση της ερήμου.
Το να έχεις στη διάθεσή σου δυο ηθοποιούς σαν τον Jack Nicholson και την Faye Dunaway και μόνους τους να τους αφήσεις να κάνουν ότι τους κατέβει, θα κάνουν μια επιτυχία. Αν μάλιστα τους καθοδηγεί ένας Roman Polanski που έχει στα χέρια του ένα τέτοιο εμπνευσμένο σενάριο, τότε η δημιουργία ενός αριστουργήματος δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

Χαρακτηριστική ατάκα του έργου:
Noah Cross (John Huston): “Φυσικά και είμαι σεβαστός. Πολιτικοί, άσχημα κτίρια και πόρνες, όλα γίνονται σεβαστά αν αντέξουν για αρκετό χρονικό διάστημα…”

Από ορισμένους ασκείται κάποια κριτική ή και παράπονο, γιατί η ταινία - όπως και πολλές ταινίες του Roman Polanski – δεν τελειώνει με τον θρίαμβο του καλού επί του κακού.
Γιατί βρε παιδιά;
Μήπως στην πραγματική ζωή που ζούμε, τα πράγματα είναι διαφορετικά;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου