Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

20000 Leagues Under the Sea (1954)


20000 Leagues Under the Sea (1954)

20.000 λεύγες υπό την θάλασσα



Έτος: 1954
Σκηνοθέτης: Richard Fleischer
Σενάριο: Earl Felton από το αντίστοιχο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν.
Παίζουν: Kirk Douglas, James Mason, Paul Lukas, Peter Lorre
Εικόνα: Έγχρωμη 2.55:1
Ήχος: Dolby Digital 5.1, Αγγλικά, Γαλικά.
Ελληνικοί Υπότιτλοι; Από Oldman
Παραγωγή: Walt Disney

Η κινηματογράφηση τo 1954 του γνωστού μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν: «20.000 λεύγες υπό την θάλασσα» θεωρείται επιτυχής.
Μια απέρατη εικόνα cinemascope (2.35:1), με τετρακάναλο ήχο και προχωρημένα για την εποχή εφέ, άφησε απόλυτα ικανοποιημένους τους φίλους του φανταστικού μυθιστορήματος.
Οι ηθοποιοί μένουν απόλυτα πιστικοί στους χαρακτήρες που έπλασε ο Ιούλιος Βερν με μια εξαίρεση. Ο καμακιστής Νεντ Λαντ (Kirk Douglas), χωρίς να αλλοιώνεται σοβαρά η προσωπικότητά του, παρουσιάζεται ως ο αστείος της παρέας. Αυτό συνηθίζεται από την DISNEY – και όχι μόνο – για να προσθέτει αλατοπίπερο σε μιας και η υπόθεση πού θα καταντούσε πολύ σοβαροφανής αν ακολουθούσε κατά γράμμα τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος. Πάντως ευτυχώς δεν φθάνουμε σε ακρότητες που είχαν άλλες γνωστές νουβέλες, όπου προστίθενται γυναίκες εκεί που δεν υπάρχουν, για να αποκτήσει το σενάριο και love story.
Πολύ πιστικός σαν Κάπτεν Νέμο ο James Mason και διαφορετικός από τον ρόλο του στην «Λολίτα» που γύρισε μερικά χρόνια αργότερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου